Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Η άγνοια ...


Αν ο παππούς μου που ήταν και αγράμματος ζούσε σήμερα και άκουγε πως:

“Το πολύ χρέος σήμερα δεν είναι πρόβλημα” γιατί:

“το πρόβλημα του πολύ χρέους λύνεται απλά με ακόμη περισσότερο χρέος”...

μάλλον θα είχε καταλάβει αμέσως πως κάτι δεν πάει καλά με την γενιά μας, και πως το πιο πιθανό είναι πως πάμε για μεγάλο “φούντο”.

Και όμως σήμερα πολλοί οικονομολόγοι (και όχι μόνο ένας) έχουν πάρει μέχρι και Νόμπελ οικονομικών λέγοντας και γράφοντας συνεχώς τέτοιες π@π@rι€$.

Με άλλα λόγια αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι όσο πιο άσχετος είναι κανείς και όσο πιο μεγαλύτερες μ@λ@κΙ€$ λέει, τόσο περισσότερα βραβεία και επαίνους παίρνει και τόσο υψηλότερες θέσεις εξουσίας καταλαμβάνει, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων τον Γιάνη με ένα “ν” που στο τέλος "τα έκανε μ....".

Και φυσικά παντού γράφονται άρθρα επί άρθρων (άσχετων και ανόητων ή πληρωμένων και πουλημένων αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω εκ των προτέρων αλλά πάντως σίγουρα ατελών ανθρώπων) με τα οποία “ψεκάζονται” καθημερινώς οι αφελείς με απόψεις οι οποίες διαστρεβλώνουν πλήρως την πραγματικότητα, βάφοντας συνεχώς το μαύρο-άσπρο και καθιστώντας έτσι στην συνείδηση των αδαών το λάθος ως σωστό και το ψέμα ως αλήθεια.

Από που να αρχίσω και που να τελειώσω.

Πως όλοι σχεδόν σήμερα πιστεύουν, πως το να ανεβαίνουν λέει οι τιμές των προϊόντων είναι καλό πράγμα και ότι ο πληθωρισμός λέει είναι ευεργετικός τόσο για εμάς όσο και για την οικονομία. Δηλαδή αυτό που μας λένε στην πραγματικότητα είναι πως είναι καλύτερα να έχουμε όλοι μας έναν υπολογιστή που να κάνει πχ 1000 ευρώ, παρά να έχουμε από δύο υπολογιστές ίδιων δυνατοτήτων που να κάνουν πχ 500 ευρώ ο καθένας.

Και πως όταν λέει πέφτουν οι τιμές αυτό είναι πολύ κακό πράγμα για όλους μας γιατί τότε οι έμποροι και οι επιχειρηματίες “τα τινάζουν τα πέταλα”, δηλαδή με άλλα λόγια οι έμποροι και οι επιχειρηματίες προτιμούν να πουλάνε ακριβότερα αλλά και εμείς να τα αγοράζουμε ακριβότερα παρά να πουλάνε φθηνότερα και όλα αυτά την ίδια ώρα που ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ξεκίνησε φτιάχνοντας υπολογιστές τους οποίους και πουλούσε συνεχώς όλο και φθηνότερα.

Πως η οικονομία λέει βασίζεται κυρίως και πρωτίστως στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή.

Και αν δεν έχει πρώτα παράγει κάποιος κάτι, τι να καταναλώσει;;;

Μα με δανεικά(βρε κουτό) φυσικά είναι η απάντηση σήμερα. Για Μ@λ@κ€$ ψάχνετε; Γι' αυτό άλλωστε βολεύει και ο πληθωρισμός κάποιους στην πραγματικότητα και όχι ο αποπληθωρισμός (αλλά αυτό μην το πεις ούτε του παπά).

Ότι το εταιρικό κέρδος λέει το οποίο στην πραγματικότητα είναι το”καύσιμο”  μιας οικονομίας, είναι λέει “μίασμα” και “αρρώστια”, ενώ από την άλλη τα χρέη, τα κρατικά και εμπορικά ελλείμματα είναι λέει δείγματα υγείας της οικονομίας του κράτους. 


Δηλεδή με άλλα λόγια "Χέσε ψηλά και αγνάντευε...".

Ότι το ΑΕΠ, δηλαδή το πόσο χρήμα κυκλοφορεί γύρω μας δείχνει λέει οικονομική ανάπτυξη.

Δηλαδή αν πχ όλα τα πράγματα γύρω μας κόστιζαν πολύ λιγότερα χρήματα, για παράδειγμα μια Mercedes πχ έκανε 1000€ και όχι 100.000€ και εμείς πληρώναμε πχ τα μισά από τα λεφτά που έχουμε τώρα για να αγοράζουμε τα ίδια πράγματα και το ΑΕΠ ήταν πχ το μισό από ότι είναι τώρα, αυτό θα σήμαινε πως θα γινόμασταν με την μια όλοι πιο μπατίρηδες και τότε θα είχαμε πάρει όλοι τα όπλα μαζί με τον Κουτσούμπα και θα είχαμε βγει στους δρόμους.

Ή αν αντί να βγούμε στο δρόμο με τον Κουτσούμπα, βγαίναμε όλοι μας αύριο και ξοδεύαμε όλα τα λεφτά μας πχ στα μπουζούκια και το ΑΕΠ πήγαινε στο “θεό”, τότε η οικονομία θα ήτανε λέει “γ@μ@τη και θα πήγαινε “μπάλα” και άλλα τέτοια “όμορφα” και “ωραία” και μη χειρότερα.

Με αυτά και με αυτά όμως έχουμε γεμίσει παντού άσχετους κομπογιαννίτες των οικονομικών ακόμη και μέχρι τα υψηλότερα κλιμάκια τόσο της τρόικας όσο και του ΔΝΤ και έτσι όλοι αυτοί οι “περισπούδαστοι” και “ειδικοί” των οικονομικών πίστεψαν και πιστεύουν ακόμη πραγματικά πως μπορούν να απογειώσουν την Ελληνική οικονομία δια της αύξησης της φορολογίας και έτσι την “έβαζαν” συνεχώς την υπογραφή τους όπου νάνε και ειδικά σε όλα αυτά τα άχρηστα και αποτυχημένα όπως αποδείχθηκε μνημόνια, ενώ ταυτόχρονα από την άλλη τους διέφυγε και το πιο σημαντικό της υπόθεσης, πως δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας δεν διέθεταν το “όπλο” της υποτίμησης του νομίσματος έτσι ώστε να φτωχύνουμε και να επανέλθουν αυτόματα οι σχετικές τιμές σε ένα πιο νορμάλ επίπεδο, για να μπορέσει η οικονομία να βρει κάποιο “πάτημα” να σταθεροποιηθεί και να αρχίσει να ανεβαίνει και τώρα που κατάλαβαν (αν κατάλαβαν) πως αυτή η οικονομία δεν πρόκειται με αυτά τα “γιατροσόφια” να αρχίσει να ανεβαίνει ούτε του “Αι' Πότσου ανήμερα” και πως έτσι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα λεφτά τους, κοιτάνε πως θα την κοπανήσουν με "ελαφρά πηδηματάκια" από το Ελληνικό πρόγραμμα.

Μιλάμε έχουμε τρελαθεί εντελώς.

Πέστε μου κατ' πού να μουτζώσω που λέει και η μάνα μου...

Ή που σχεδόν όλοι πιστεύουν σήμερα πως κάτι που ουσιαστικά δεν έχει καμιά ενδογενή αξία και πρακτική χρησιμότητα και το οποίο μπορεί να παραχθεί σε άπειρες ποσότητες χωρίς κανένα ουσιαστικά κόστος έχει αξία και μάλιστα πολύ μεγάλη.

Και αυτό φυσικά δεν είναι άλλο από το ίδιο το σημερινό χρήμα ηλεκτρονικό ή χάρτινο, το οποίο απλά όλοι το δέχονται επειδή συνεχίζουν να το δέχονται οι άλλοι, χωρίς όμως σχεδόν κανένας να έχει κάτσει να σκεφτεί έστω και για λίγο για ποιο λόγο αυτό έχει αξία και αν έχει στην πραγματικότητα.

Με αυτά και με αυτά λοιπόν σχεδόν όλοι σήμερα έχουν πιστέψει πως με όλα αυτά τα κόλπα με τα Bailouts, τις ποσοτικές χαλαρώσεις και τα QE, έχουν βρει επιτέλους την θεραπεία “δια πάσα νόσο και πάσα μαλακίαν” και έτσι έχουν αρχίσει να πιστεύουν όλοι πραγματικά πως υπάρχει όντως “τζάμπα γεύμα” και πως αυτοί επιτέλους το ανακάλυψαν.

Όμως σύντομα πρόκειται δυστυχώς για όλους μας να αποδειχθεί για άλλη μια φορά στην παγκόσμια Ιστορία πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.

Γιατί μπορεί στην πραγματικότητα αυτή η άγνοια και αυτή η ανοησία να δημιουργούν ένα πλασματικό επίπεδο διαβίωσης και να σώζουν μέχρι τώρα τον πολιτισμό μας, αλλά επειδή απλά ο άσχετος και ο ανόητος Ιστορικά ήταν και είναι πάντα απρόβλεπτος, αυτή η σημερινή άγνοια και αυτή η ανοησία (η οποία και θα αναλυθεί σε επόμενη νεκροψία νεκροτομή) πρόκειται σύντομα να αποβούν καταστροφικές για τον πολιτισμό μας.

Ο Ιατροδικαστής των πολιτισμών...
 

5 σχόλια:

  1. "Και αυτό φυσικά δεν είναι άλλο από το ίδιο το σημερινό χρήμα ηλεκτρονικό ή χάρτινο, το οποίο απλά όλοι το δέχονται επειδή συνεχίζουν να το δέχονται οι άλλοι, χωρίς όμως σχεδόν κανένας να έχει κάτσει να σκεφτεί έστω και για λίγο για ποιο λόγο αυτό έχει αξία και αν έχει στην πραγματικότητα."

    Έχει φίλε δάσκαλε αξία στην περίπτωση που τραβάς ξαφνικά το ηλεκτρονικό χρήμα από μία χώρα και το εξαφανίζεις. Η συνέπεια αυτής της πράξης είναι η χώρα που είναι πιο μπουρδέλο από τις υπόλοιπες να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και να ξεπουλά τα πάντα αρκετά φθηνά. Μία από αυτές είναι και η δική μας. Η Βενεζουέλα ας πούμε δανείστηκε χρήματα από αμερικάνικη τράπεζα παλιότερα έναντι αποθεμάτων χρυσού. Αύριο μπορεί να είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή και αργότερα η Ιταλία.Το χρέος λοιπόν είναι ένα και ένα μέσο εκβιασμού για να παίρνουν οι ισχυροί πλουτοπαραγωγικές πηγές αυτών που ξαφνικά βρέθηκαν εκτεθειμένοι.Άλλη ήταν η τιμή του ΟΛΠ πριν την κρίση και σε άλλη τιμή πουλήθηκε. Το ίδιο κσι της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ σύντομα.Από την άλλη βέβαια ένα τεράστιο χρέος βρίσκεται και στις πιστωτικές κάρτες των Αμερικανών. Εδώ δεν έχω απάντηση αν υπάρχει αγοραστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Βενεζουέλα φίλε χχχ,

    δανείστηκε χρήματα από Αμερικάνική τράπεζα έναντι χρυσού...

    γιατί απλά καλές οι μ@λ@κΙ€$ με τα κράτη μπουρδέλα...

    αλλά στο τέλος πρέπει να πάρουμε και κάτι απτό και χρήσιμο από αυτές όταν χρεοκοπήσουν...

    το "χρέος" φίλε χχχ θα το αναλύσω σε επόμενη "νεκροψία-νεκροτομή"...

    πάντως εσύ να θυμάσαι ένα πράγμα ...

    πως στα κράτη μπουρδέλα το δίκαιο και το σωστό είναι στο τέλος ...

    να έρθουν οι άλλοι οι "νοικοκύρηδες" και να τα πάρουν όλα "τζάμπα"...

    όσο για το χρέος και τον "εκβιασμό" που αναφέρεις...

    απλά προσπάθησε να απαντήσεις στο παρακάτω ερώτημα:

    "Ποιος φταίει στην πραγματικότητα...

    το πρεζόνι που παίρνει τα ναρκωτικά;;;

    ή ο προμηθευτής του που του τα προμηθεύει;;;"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "πως στα κράτη μπουρδέλα το δίκαιο και το σωστό είναι στο τέλος ...

    να έρθουν οι άλλοι οι "νοικοκύρηδες" και να τα πάρουν όλα "τζάμπα"...

    Καλά φίλε δάσκαλε θέλαμε να δώσουμε και άλλα στους Κινέζους που είναι νοικοκύρηδες αλλά όπως βλέπεις οι άλλοι "νοικοκύρηδες" δε μας αφήνουν. Αλήθεια ποιοι είναι οι "νοικοκύρηδες" οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί που παίζουν μπάλα και στα πετρέλαια.Βλέπεις λοιπόν ότι δε σε αφήνουν ούτε να διαλέξεις αυτόν που θα σε πηδήξει λιγότερο.

    "Ποιος φταίει στην πραγματικότητα...

    το πρεζόνι που παίρνει τα ναρκωτικά;;;

    ή ο προμηθευτής του που του τα προμηθεύει;;;"...

    Εξαρτάται από την τελική έκβαση. Επειδή πια η δόση είναι αβάσταχτη ή το πρεζόνι θα ψοφήσει ή ο προμηθευτής θα πάρει τα @ρχίδι@ μου ψοφώντας το πρεζόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Επειδή πια η δόση είναι αβάσταχτη ή το πρεζόνι θα ψοφήσει ή ο προμηθευτής θα πάρει τα @ρχίδι@ μου ψοφώντας το πρεζόνι."

      Άι γεια σου...

      ή και τα δύο...

      Διαγραφή
  4. Ας έρθουν να τα πάρουν όλα. Διαθέτουμε ήλιο, θάλασσα και καλό φαγητό. Ας κατεβούν 5-10 εκατομύρια γερμανοί συναξιούχοι στην Ελλάδα, να αγοράσουνε κανά σπιτάκι (να ζμπρώχνουν και λίγο ενφια), να πηγαίνουμε στα σούπερ μαρκετ, στις ταβέρνες κλπ). Να ξοδεύουνε εδώ τις συντάξεις τους να ζήσουμε κι εμείς, τα περήφανα "γκαρσόνια της ευρώπης" (τιμή μας και καμάρι μας, αυτό μόνο ξέρουμε να κάνουμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή